Er zijn veel verschillende Rich Media formaten, maar erg populair zijn de impactvolle Takeovers. Ze worden vaak voor de bovenkant van de funnel gebruikt voor awareness en trekken de aandacht van de gebruiker doordat ze groot en opvallend zijn. Bovendien laten ze (vaak) ook een blijvende eerste indruk achter doordat de gebruiker met de uiting interacteert. We hebben het hier over de Automated Page Takeover (APTO) en Homepage Takeover (HPTO).
Takeovers nemen een hele webpagina over door gebruik te maken van een combinatie van verschillende, of zelfs alle, advertentieposities. Ze bestaan eigenlijk dus ook uit meerdere HTML5 formaten en vallen zo snel op. De gemiddelde viewabilities zijn dan ook 60,70% voor de APTO en 53,90% voor de HPTO wat goed laat zien dat je je merk- en/of campagneboodschap sterk kunt overbrengen.
Als we naar beide Takeovers kijken dan merken we dat de APTO en HPTO regelmatig met elkaar worden verward omdat ze allebei opvallend zijn, voor interactie zorgen en een groot deel van de site in beslag nemen. Toch verschillen ze best veel van elkaar. Om dit wat meer op te helderen staan we voor beide even stil bij het formaat, de creatie, manier van inkopen en share of voice en geven we een overzicht van de eventuele voor- en nadelen.
Share of voice: een nadeel van de APTO is dat je niet alle beschikbare advertentie posities op een webpagina inkoopt, maar specifiek de header en beide skins. Je zult daarom vaak samen met andere adverteerders in beeld zijn, door de overige advertentieposities die beschikbaar worden gesteld. Echter is de APTO als Takeover wel het meest opvallend in beeld.
Kortom,
De APTO is erg schaalbaar en kan op meerdere websites draaien waardoor je in kosten kunt besparen terwijl je wel je doelgroep bereikt dmv gekozen targeting. Je koopt het programmatic in, wat via je eigen DSP kan zodat je complete controle houdt over uitlevering etc. Daardoor is de APTO een takeover die eigenlijk voor iedereen wel haalbaar is. Echter is het wel zo dat je met een APTO alleen op desktop zichtbaar bent en niet alle beschikbare advertentie posities inkoopt, waardoor je naast andere adverteerders in beeld zult zijn.
Met een HPTO sluit je dit uit doordat je alle beschikbare advertentie posities inkoopt en hier ook met je creatie creatief op in kunt spelen. Door cross-device de hele dag zichtbaar te zijn op de gekozen site(s) kun je veel impact creëren en bekendheid genereren wat ideaal is voor bepaalde product lanceringen of voor specifieke evenementen/speciale (feest)dagen. Je hebt dan ook gegarandeerde uitlevering op de gekozen dag/pagina. De ervaring leert dat dit vooral door grote merken ingezet wordt gezien het nodige budget.
Zo hebben beide Takeovers voor- en nadelen en hangt de keuze helemaal af van je campagne, bijbehorende doelstellingen, wensen en budget af.
Heb je vragen, of wil je een keer sparren? We denken graag met je mee. Neem contact met ons op via sales@weborama.nl of bel naar 020 524 66 90.
Op zoek naar inspiratie wat betreft de verschillende Rich Media mogelijkheden? Bekijk eens de Weboshowcase.